hmm...sye nak bg tau yg sye da pandai
masak 3 rasa..hehe..miss banana nk tau
tak cara2 nye..?sat ee..sye bg tau,.. klu
miss banana da tau buat2 tak tau la ye..
hehe..biar sye bg tau..ayat da mule merepak
la pulak...hehe..nak tau tak spe yg ajar sye
msk 3 rasa ni?ha..thanks 2 my auntie la..
Siti Sumroh Binti Lakimin..dia la yg sudi
ajar sye..tq2..nsib ade org tolg ajarkan..
kire kbetulan jgk la..hehe.
RESEPI MASAK IKAN 3 RASA
- Ikan siakap/ Kerapu
- lengkuas 1 in
- halia 1 in
- Cili api 3 biji
- Sayur2... karot, kobis bunga, timun, tomato
- Perahan air limau
- Daun ketumbar utk hiasan
- Sos ikan
- Serai 3 btg
- Bawang putih 3 ulas dihiris
Cara-cara
- Goreng ikan dlm minyak yang banyk.... biar garing. Ketepikan
- Lengkuas, serai, halia & cili api ditumbuk.
- Tumis bawang putih sampai naik bau. Kemudian masukkan bahan2 yg ditumbuk. Biarkan sampai masak.
- Bila dah cili dah masak, masukkan sayur2. Kalau nakkan kuah sikit, tambah air.
- masukkan sos ikan, perahan air limau dan garam dan gula jika suka.
- Selepas semua selesai, taburkan di atas ikan tadi. Hiaskan dgn daun ketumbar. Diingatkan letak daun ketumbar lagi sedap.
0 Comment:
Catat Ulasan